Разширените вени – лечение благодарение на кинезитерапия

kinesitherapy

От разширени вени обикновено боледуват лица, чиито професии са свързани с дълго стоене прав – именно те са продавачи, аптекари, фризьори, бармани и др. По време на бременност също така може да се образуват разширените вени – поради статичното обременяване. Какво представляват всъщност? Вените са кръвоносни съдове, като отвеждат кръвта от капилярите обратно до сърцето. Влошават се предимно венозните съдове на краката. Най-често по вътрешната страна на бедрата и подбедриците. Разширените вени се казват още и варици.При недостатъчност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, образува се венозен застой – те се пренапълват, втърдяват се, появява се умора, тежест, отоци около глезените и болка и неудобство при вървене. Както с конвенционална медицина възможно е да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лечение с движение.

Тя цели :
-цялостно освежаване на организма
-нормализиране на общото кръвообращение
-ускоряване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените
-защита на венозните стени от преразтягане и погубване на еластичност
-премахване на тромбоемболични усложнения и създаване на процес на възпаление
-понижаване на симптоминте на болка и нормализиране на способността на долните крайници

Удачно за страдащите от разширените вени е да тренират бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с бягаща пътека.

Противопоказни са: вдигане на тежести, стоене в изправено положение, статични усилия със задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията обхваща упражнения, като започват от по-малки към по-големи стави. Първо тренираме малките стави. Например дейности с въртене на глезените, малко след това се преминава към по-големите стави – тази на коляното – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с вдигната горна част на тялото) се вдига кракът нагоре и се прибира в изходна позиция. Включват се и главноразвиващи тренировки – за цялото тяло.

Тренировките е хубаво да се вършат от много различни начални положения.

Препоръчително е да се изменя и височината , на която е сложен единия крак – върши се упражнение със сложени една или две възглавници под него, после възглавниците се премахват и се прави упражнението без тях.

За профилактика на разширени вени горещо се препоръчва сутрин преди ставане от леглото да си обуете ластични чорапи.Те не бива да се задържат по-дълго , защото всичко това води до отслабване тонуса на мускулатурата на долни крайници.

Налага се да избягаме от заседналия начин на живот.Нужно е да бъдем повече активни – да не заседяваме често пред компютъра и телевизора. Винаги една разходка е незаменима и допринася повече удоволствие от един виртуален свят!

Сайта ни: мануална терапия софия